Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Niezbędnik początkującego cukiernika - co jest potrzebne do upieczenia tortu?

Tort to wyjątkowe ciasto, które serwuje się na specjalne okazje. Urodziny, komunie i wesela nie mogą się obyć bez tego wypieku, ale równie często pojawia się on na różnego rodzaju biznesowych bankietach. Jeśli jesteś ciekawy, jak robi się torty, przeczytaj artykuł.
  • 28.07.2022 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Niezbędnik początkującego cukiernika - co jest potrzebne do upieczenia tortu?

Etapy robienia tortu

 

Pierwszym etapem robienia tortu jest pieczenie biszkoptu. Można do tego użyć tortownicy lub rantu cukierniczego. Kiedy już przygotujemy bazę, na której wznosi się całą imponującą konstrukcję ciasta, gotowy biszkopt należy pokroić na kilka blatów. W następnej kolejności przekłada się je kolejnymi warstwami kremu. Trzeba uważać, aby zrobić to precyzyjnie. Następnie tort można otynkować kremem lub nałożyć na jego powierzchnię masę cukierniczą.

 

O smaku wypieku decyduje skład kremu oraz ewentualne użycie czekolady, bakalii, owoców lub innych dodatków. Wygląd ciasta zależy z kolei od koloru barwników spożywczych, a także narzędzi do dekoracji. Można kupić zarówno gotowe ozdoby, jak i wykonać własne za pomocą specjalnych akcesoriów. Opcji jest wiele.

 

Narzędzia potrzebne do robienia tortów

 

Na rynku znajduje się bardzo wiele narzędzi przeznaczonych do robienia tortów. Na każdym etapie przydatne są inne. Poza rantem lub tortownicą niezbędny jest nóż do krojenia biszkoptu. Pomocna jest na pewno także linijka, umożliwiająca precyzyjne mierzenie blatów. Przydaje się pędzel do nasączania biszkoptu, a krem nakłada się rękawem cukierniczym. Tynkowanie tortu najlepiej przeprowadzić specjalną szpatułką. To podstawowy zestaw, ale istotne są również akcesoria, których używa się do dekoracji.

 

Dekoracja wypieku

 

Dekoracja tortu to poważne zadanie. Istnieje wiele sposobów na ozdobienie ciasta. Przeważnie używa się do tego tak zwanej masy cukierniczej, która jest rodzajem podatnego na formowanie lukru. Można nadać różne odcienie za pomocą specjalnych jadalnych barwników. Ponieważ jest to dosyć twardy wyrób, warto wyposażyć się specjalne narzędzia do modelowania ciast. Dzięki nim możliwe jest tworzenie wzorów i napisów na powierzchni tortu. Znacznie przyspieszają one proces wycinania pożądanych kształtów. Najważniejszym przyrządem jest oczywiście nożyk, który sprawnie tnie linie o różnych rozmiarach i grubościach. Do tworzenia bardziej precyzyjnych nacięć można wykorzystać radełko.

 

Ciekawym rozwiązaniem są też inne akcesoria cukiernicze na przykład tylki. Umożliwiają uformowanie realistycznie wyglądających cukrowych kwiatów, z których można tworzyć dowolne kompozycje. Tylko są wykonane z odpornej na uszkodzenia ze stali nierdzewnej i idealnie się nadają do wykańczania dekoracji. Dzięki nim bez trudu można odtworzyć kształty płatków, pąków, listków i liści.

 

Sklep dla cukierników Sugar Craft oferuje akcesoria cukiernicze do dekoracji najwyższej jakości. Wejdź na naszą stronę, aby zapoznać się z asortymentem, a na pewno znajdziesz wszystko, co jest niezbędne do upieczenia tortu. Warto spróbować, bo to nie tylko niezwykle efektowne ciasto, ale również bardzo smaczne.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama