Szlifierka stołowa – do czego ja zastosować?
W przemysłowych procesach produkcyjnych szlifierki wykorzystywane są do nadawania zakładanego wyglądu danej powierzchni. Obrabia się w ten sposób ostre krawędzie, usuwa zanieczyszczenia i pozostałości po wcześniejszej obróbce materiału. Szlifierka stołowa może służyć do zgrubnej obróbki – używając grubo-ściernej tarczy szybko pozbędziemy się na przykład warstwy nalotu czy brudu, stopniowo zwiększając gradację możemy przejść do polerowania, wykorzystując drobno-ścierne tarcze szlifiersko-polerskie. W efekcie uzyskujemy idealnie gładką powierzchnię o tafli lustra, pozbywamy się przetłoczeń czy śladów po spawach. Zaletą szlifierki stołowej jest wysoka wydajność i duża moc, pozwalająca skutecznie obrabiać nawet duże i twarde przedmioty.
Szlifierka – kilka narzędzi w jednym
Nawet profesjonalne szlifierki tarczowe mogą być sprzętami uniwersalnymi i być wykorzystywane również jako gratowarki czy ostrzałki. W tego typu sprzętach montowane są specjalistyczne tarcze robocze, dedykowane do obrabiania konkretnych typów materiałów. Na rynku są także dostępne modele ze specjalnymi przystawkami, służącymi do ostrzenia wierteł - dzięki czemu proces przebiega szybko i sprawnie. Za pomocą jednego urządzenia możemy szlifować, frezować, gratować, a nawet polerować przedmioty wykonane z różnych materiałów.
Ta wszechstronność sprawia, że szlifierki montowane na warsztatowym stole spotkamy nie tylko w dużych zakładach rzemieślniczych, ale także w amatorskich pracowniach. W przydomowym kąciku majsterkowicza szlifierka stołowa będzie świetnym uzupełnieniem już posiadanego sprzętu. Dzięki niej z łatwością naostrzymy na przykład kuchenny nóż, noże do kosiarki czy oczyścimy z rdzy metalowe przedmioty. Kolejną zaletą sprzętów tego typu jest niewygórowana cena. O ile profesjonalne maszyny, przewidziane do pracy ciągłej mogą odstraszyć ceną – o tyle mniej zaawansowane modele są w finansowym zasięgu niejednego domorosłego majsterkowicza.