Whisky – jaka jest geneza tego trunku?
Historia tego alkoholu jest dość długa. Jeśli wierzyć legendom, to jego pierwowzór był produkowany przez iryjskich mnichów już w VII wieku! Napój ten miał łagodzić wszelakie bóle i dolegliwości. Podobno wydłużał także życie. Inne podania z kolei jako twórcę whisky podają samego św. Patryka. Pierwsze zapiski dotyczące tego trunku znajdziemy jednak w relacjach z XVI wieku. Za jego rozpowszechnianie byli odpowiedzialni Szkoci oraz Irlandczycy. Pomimo ograniczeń narzucanych przez imperium brytyjskie, produkcja whisky kwitła, a sama nazwa została oficjalnie przyjęta w XVIII wieku. Dziś znana jest ludziom na całym świecie. Po ekspansji europejskiej trunek zaczął zdobywać popularność w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, czy Japonii. W każdym z tych miejsc receptura wyglądała nieco inaczej i korzystano z różnych składników. W ten sposób powstały nowe odmiany whisky.
Single malt whisky – jak powstaje jej szkocka wersja?
Wśród rozmaitych gatunków tego alkoholu niezmiennie króluje jeden. Jest on obecnie uważany za jeden z najbardziej wartościowych trunków. Mowa tu o szkockiej single malt whisky. Czemu zawdzięcza swoją opinię? Przede wszystkim whisky ta powstaje wyłącznie na terenie Szkocji z tamtejszej wody, jęczmienia oraz drożdży. Poddaje się ją podwójnej lub potrójnej destylacji w miedzianych alembikach. Następnie przelewa się ją do dębowych używanych beczek. Im więcej czasu whisky w nim spędza, tym jest bardziej wartościowa. Minimalny okres leżakowania wynosi zaś trzy lata. Wysokiej jakości single malt whisky znajdziesz np. w tym miejscu https://swiat-whisky.sklep.pl/7-single-malt-whisky-szkocka. Jest dostępna w wielu wariantach. Warto tu wspomnieć chociażby o Aberfeldy, Balblair, czy Ardbeg.