Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Od 50 lat najsmaczniejsza

Podziel się
Oceń

W sobotę 8 marca słupska Pizzeria w Barze Poranek obchodziła okrągły jubileusz 50-lecia funkcjonowania.
Kliknij aby odtworzyć

Dokładnie 50 lat temu, 8 marca 1975 roku, otworzono Bar Winny "Pizzeria", który funkcjonuje do dzisiaj i jest pierwszą pizzerią w Polsce. Pizzeria powstała dzięki słupskim gastronomom, którzy w październiku 1973 roku gościli w Mediolanie. Po powrocie próbowali przenieść na polski grunt tamtejszą pizzę, ale nikt nie znał przepisu. Jako pole doświadczalne wybrano bar mleczny „Poranek”. Metodą prób i błędów, opracowano przepis na farsz i ciasto. Urządzono też małą salkę i wymurowano pierwszy w Polsce piec do wypieku pizzy. 

Świętowanie jubileuszu było bardzo uroczyste i od rana przed pizzerią ustawiały się spore kolejki. Rozdano kilkadziesiąt darmowych pizz, a na gości czekał słodki poczęstunek. Był również tort i konkursy.

Receptura ciasta pizzy przez pół wieku nie uległa zmianie. Początkowo pizza była między innymi z farszem z baraniny, suszonych grzybów, jajkiem czy wędzoną makrelą. Dziś są dostępne trzy smaki pizz: z farszem z pieczarek, kiełbasy i boczku. Słupską pizzę dzięki dobrej konserwacji wypieka wciąż ten sam piec.

Obecnie pizzeria przy barze Poranek jest jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych Słupska. 

Więcej o autorze / autorach:
Reklama