Dokładnie 50 lat temu, 8 marca 1975 roku, otworzono Bar Winny "Pizzeria", który funkcjonuje do dzisiaj i jest pierwszą pizzerią w Polsce. Pizzeria powstała dzięki słupskim gastronomom, którzy w październiku 1973 roku gościli w Mediolanie. Po powrocie próbowali przenieść na polski grunt tamtejszą pizzę, ale nikt nie znał przepisu. Jako pole doświadczalne wybrano bar mleczny „Poranek”. Metodą prób i błędów, opracowano przepis na farsz i ciasto. Urządzono też małą salkę i wymurowano pierwszy w Polsce piec do wypieku pizzy.
Świętowanie jubileuszu było bardzo uroczyste i od rana przed pizzerią ustawiały się spore kolejki. Rozdano kilkadziesiąt darmowych pizz, a na gości czekał słodki poczęstunek. Był również tort i konkursy.
Receptura ciasta pizzy przez pół wieku nie uległa zmianie. Początkowo pizza była między innymi z farszem z baraniny, suszonych grzybów, jajkiem czy wędzoną makrelą. Dziś są dostępne trzy smaki pizz: z farszem z pieczarek, kiełbasy i boczku. Słupską pizzę dzięki dobrej konserwacji wypieka wciąż ten sam piec.
Obecnie pizzeria przy barze Poranek jest jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych Słupska.